Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 14/04/2019
14:00 - 16:00

Locatie
Vrijmetselaars Loge

Disciplines


April is de nationale maand van de filosofie. Elk jaar wordt een nieuw thema bepaald dat bepalend zal zijn voor invulling van de filosofiemaand van dat betreffende jaar. Voor 2019 is het thema IK STUNTEL, DUS IK BEN. ..”De moderne mens loopt over van verbeeldingskracht om de omgeving te vormen en zichzelf te verbeteren, maar komt elke keer tekort. Is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld?” Deze lezing maakt deel uit van een maand vol leuke en inspirerende evenementen in het kader van de Deventer maand van de filosofie. Zie de volledige agenda op www.filosoferenindeventer.nl. Daar vind je ook meer informatie over het jaarthema.

Over Sicco: Sicco is filosoof en heeft een eigen café in het centrum van Amsterdam. Hij leest en bestudeert de filosofische theorieën van anderen, waarover hij vervolgens schrijft en vertelt. Na zijn studie wijsbegeerte is hij gaan lesgeven aan het Instituut voor Filosofie/NRC academie. Sinds 2012 werkt hij als docent filosofie aan verschillende universiteiten en hogescholen. Hij doceert onder meer beroepsethiek en wetenschapsfilosofie aan de biomedische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Zijn speciale interesse gaat uit naar bio-ethische vraagstukken. Hij leest graag Duitse filosofie – Schopenhauer en Nietzsche – en hij is een groot bewonderaar van Michel de Montaigne.

Over de lezing: De uitspraak “Ik stuntel, dus ik ben.” is afgeleid van de beroemde uitkomst van de cartesiaanse twijfelmethode: “Ik denk, dus ik ben.”. Maar de moderne varianten van Descartes’ adagium hebben nog maar weinig van doen met het door hem beoogde doel: het vinden van een onbetwijfelbare zekerheid waarop de filosofie haar kennis kan funderen. Is het doel van Descartes bereikt? Nog steeds weten we niet wat we mogen hopen en wat we moeten doen. Zelfs op het gebied van wetenschappelijke kennis is zekerheid discutabel. De door ons begeerde waarheid is niet eenduidig en de ideale wetenschappelijke methode lijkt eerder gebaat bij stuntelen dan met hetponeren van zekerheden. De ideeën van de filosoof Karl Popper over wetenschappelijke groei vormen de leidraad voor een pleidooi fouten te maken en daarvan te leren.

Wees welkom op het Humanistisch café
Locatie: Vrijmetselaarsloge, Rijkmansstraat 10, Deventer.
aanvang 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur.
Deelname is gratis voor leden en niet-leden.

Deze activiteit is in het kader van de maand van de filosofie Deventer.
Zie het volledige programma van april op www.filosoferenindeventer.nl